Novinky z Čiernohronskej železnice

 

Návrat k preprave dreva Čiernohronskou železnicou

Návrat k preprave dreva Čiernohronskou železnicou

4. Január 2022

Schopnosť naraz prepraviť obrovské množstvo tovaru a ťažkého nákladu kedykoľvek, bez ohľadu na počasie, patrí medzi vzácne vlastnosti železnice. Robí to mimoriadne efektívne, bezpečne a šetrne voči životnému prostrediu. Prednosti železničnej dopravy celé roky potvrdzovala aj Čiernohronská lesná dráha, preto nečudo, že po otvorení jej základnej trate z Hronca do Čierneho Balogu v roku 1909, sa postupne rozrástla a sa stala jednou z najrozsiahlejších železníc v Európe.

Sladké vianočné balíčky z Čiernohronskej železnice

Sladké vianočné balíčky z Čiernohronskej železnice

7. December 2021

Stanička je pocukrovaná snehom a vo vzduchu cítiť sviatočnú náladu. Ani tento rok sme, žiaľ, nemohli pre vás zorganizovať obľúbené mikulášske jazdy. Chýbate nám, ale počúvajúc príbehy navôkol, ani nemáme odvahu sťažovať sa či ľutovať. Minulý rok sme pre vás po prvýkrát vymysleli vianočné balíčky, aby sme aspoň malou troškou boli súčasťou vašich Vianoc. Aj tento rok sme si nachystali skromné prekvapenie.

Projekt výstavby Múzea J. D. Matejovie ide do ďalšej fázy

Projekt výstavby Múzea J. D. Matejovie ide do ďalšej fázy

6. December 2021

Vďaka finančnému príspevku od Nadácie slovenského dedičstva regiónu Windsor-Essex (Slovak Heritage Foundation of Windsor-Essex County) sa plánovaný projekt výstavby Múzea J. D. Matejovie a významných rodákov Čierneho Balogu posunul do ďalšej fázy. Štedrý dar vo výške 5000 CAD umožnil zadať vypracovanie stavebného projektu a požadovaných zmien územného plánu. Vážime si pomoc našich krajanov, ktorá v týchto časoch vôbec nie je samozrejmosť a úprimne za ňu ďakujeme.

Chodník popri ČHŽ a riešenie parkovania pre návštevníkov obce

Chodník popri ČHŽ a riešenie parkovania pre návštevníkov obce

30. November 2021

31. 12. 1982 ukončili Stredoslovenské štátne lesy prevádzku na poslednej lesnej železnici Slovenska a kedysi kráľovnú lesných železníc s celkovou dĺžkou tratí 132 km tratí čakala už iba likvidácia a šrotovanie. Na ploche vtedajšej staničky ČHŽ v Čiernom Balogu mali podľa plánov komunistov vyrásť spolu s materskou škôlkou tri panelové bytovky - ako nové moderné socialistické centrum povstaleckej obce pre radostný život jej obyvateľov...

Časté otázky

Časté otázky

2. November 2021

Čierny Balog a železnica patria k sebe už od roku 1909. Jej otvorenie bolo veľkým úspechom, pričom ČHŽ od začiatku slúžila aj na prepravu osôb. Takmer osudným sa jej stalo, že nikdy nemodernizovala, a v roku 1982 mala ako nepotrebná zaniknúť. Vďaka mnohým dobrovoľníkom sa ju však podarilo zachrániť a ukázalo sa, že ČHŽ je pre región a šírenie jeho dobrého mena prospešná azda viac ako kedykoľvek predtým.

Inteligentná doprava v mestách a v regiónoch

Inteligentná doprava v mestách a v regiónoch

21. Október 2021

Zástupcovia Čiernohronskej železnice boli nedávno prizvaní k Okrúhlemu stolu driving.digital 2021. Počas podujatia sa stretli s poprednými lídrami z verejného aj súkromného sektora a zapojili sa do odbornej diskusie o vytváraní Inteligentných bezemisných zón v mestách a regiónoch Slovenska.

Ďakujeme

Ďakujeme

5. Október 2021

Ak by ste navštívili Čiernohronskú železnicu v týchto dňoch, možno by ste ani neverili, že počas leta sa jej vláčikmi previezlo desaťtisíce turistov. Začiatkom školského roka areál stíchol ako mávnutím čarovného prútika, aj naši sprievodcovia sa rozutekali do škôl, dobrovoľným brigádnikom skončili dovolenky a zostalo nás tu len pár, ktorých spočítate na prstoch jednej ruky. Keď na jeseň rekapitulujeme uplynulú sezónu, pocit únavy vždy prehluší oveľa krajšia a vzácnejšia emócia.

Nová suvenírová eurobankovka s motívom Čiernohronskej železnice

Nová suvenírová eurobankovka s motívom Čiernohronskej železnice

10. August 2021

Čiernohronská železnica spúšťa v nedeľu 15. 8. 2021 predaj novej eurobankovky. Motívom prvého vydania 0 € bankovky je najstaršie zachovaná úzkorozchodná parná lokomotíva slovenských lesných železníc - U 34 „Joy“ z roku 1906.

Leto na Čiernohronskej železnici

Leto na Čiernohronskej železnici

3. August 2021

Dni, na ktoré netrpezlivo čakáme celý rok, nám zrazu plynú až prirýchlo. Prvá polovica hlavnej sezóny je za nami. Denne dostávame mnoho otázok, niektoré nás milo povzbudia, iné zaskočia a nebudeme klamať, nájdu sa aj také, ktoré nás dokážu prekvapiť. Vybrali sme tie, čo sa opakujú najviac.

Konferencia v rámci programu Európsky rok železníc 2021

Konferencia v rámci programu Európsky rok železníc 2021

25. Jún 2021

Čiernohronská železnica za podpory BBSK v týchto dňoch na Konferencii v rámci programu Európsky rok železníc 2021 privítala odborníkov z oblasti dopravy, krajinotvorby a ekológie.