Hlavná stránka ČHŽ
              

Nové video z prvej jazdy Kolbenky
Nové video z jázd cez ihrisko
Nové fotky z otvorenia sezóny 2015

A Szob–Nagybörzsöny kisvasút története

A nagybörzsönyi kisvasúthálózat 1908-tól épült ki a letermelt faanyag elszállítására, 1912-ben Szob és a Csák-hegyi kőbánya között kőszállítási céllal fektettek le síneket. Az Ipolypásztóhoz kapcsolódó nagybörzsönyi hálózat Trianon után nagyvasúti kap¬cso¬lat nélkül maradt, ezért az erdőbirtokos esztergomi érsekség 1922–24 között, a 420 m magas Vízválasztó (Nagyirtás) nyergén át összekötő vonalat épített Kisirtás és a Csák-hegyi kőbánya (Szob) között. A szintkülönbséget a Tolmács-hegy oldalában csúcsfordítópár építésével, Nagyirtás és a Bezina-völgy között merész hajtűkanyarokkal küzdötték le. Az államosítás után 1957-ben Kisirtásról levezették a síneket Nagybörzsönybe. 1969-ben a Nagybörzsöny–Nagyirtás szakaszon az er¬dő¬gaz¬da¬ság szezonális, hétvégi személyforgalmat vezetett be. 1976-ban Nagyirtás és a Csák-hegyi kőbánya között megszűnt a teherszállítás, azóta itt a sínek eltűntek… 1992-ben a nagybörzsönyi és a szobi vonalrész is megszűnt. 1996-ban a térség önkormányzatai közalapítványt hoztak létre a Szob–Nagybörzsöny kisvasút turisztikai célú helyreállítása érdekében. A települések összefogtak a kisvasútbarátokkal, a természetjárókkal, a Börzsöny környezetbarát turizmusáért tenni akaró civilekkel – először a legépebben megmaradt Nagybörzsöny–Nagyirtás szakasz megmentéséért, turisztikai hasznosításáért. Erejüket a média rokonszenve mellett megsokszorozta az, hogy minden érdekelt szerv, minisztérium (pl. az 1997-ben alakult Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, a GM, az FVM stb.) elvileg támogatta a felújítást. A nagybörzsönyi kisvasút kezelői joga 1 Ft-os, jelképes összegért 1998. március 16-án az Ipolyerdő Rt.-től a település önkormányzatához került. 1997 és 2001 között számos akadályt leküzdve, a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács és több minisztérium támogatását megszerezve minden feltétel összeállt a felújítás megkezdéséhez. 2000-ben a hazánkban utolsóként fennmaradt csúcsfordítós (hegyoldali, hátramenetes szerpentin) Kisirtás–Nagyirtás vonalrészt ipartörténeti műemlékké nyilvánították. A legszükségesebb helyreállítások, a hidak újjáépítése után a Nagybörzsöny–Nagyirtás szakasz újraindítására nagy, közös sikerként 2002. szeptember 7-én került sor.

A 8,6 km hosszú vonal Kisirtás–Nagyirtás közötti „csúcsfordítós” (tolt menetű) szakasza műemlék – hasonló szintkülönbség-leküzdő technikai megoldással Európában csak a szlovákiai Beszkidekben találkozhatunk – a felső végállomás közelében a Szent Orbán Erdei Wellness Hotel és számos turistaút várja a kirándulókat.

A kisvasút márciustól október végéig hétvégeken, a nyári hónapokban pénteken is, menetrend szerint szállítja 45 perces útján a kirándulókat. A csoportok különjáratot rendelhetnek. Az utaslétszám évente – alapvetően az időjárás függvényében – 18 ezer fő körül mozog, de a szám – a térség és Nagybörzsöny további vonzerejének, szolgáltatásainak gyarapításával (pl. a hajdani altárói nemesércbánya turisztikai célú megnyitásával) tovább növelhető.

A kisvasút működési engedélye 2011 márciusában lejárt. Az üzemeltetés további biztosításához elengedhetetlen a teljes körű pályafelújítás

Nagybörzsöny Önkormányzata a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében pályázatot nyújtott be „Nagybörzsöny és Cierny Balog (Feketebalog) erdei kisvasutak együttműködése, összehangolt turisztikai célú fejlesztése és közös szlovákiai és magyarországi vonzerők kialakítása” címmel. A közös pályázat eredményes volt, az Európai Regionális Fejlesztési Alap a projekt végrehajtásához önkormányzatunk részére 516.170,15 euró – a nemzeti finanszírozás (10%) – 60.725,90 euró összegű támogatást állapított meg-, melyhez 5% önerőt az árfolyamtól függően kb 9 millió Ft-ot az Önkormányzatnak kell biztosítania. Ez a Nagybörzsöny – Kisírtás szakaszra 3 km-re vonatkozik.

A többi felújítás saját erőből ill. pályázatból történik.

 
Horehronie - Raj v Tatrách ČIERNOHRONSKÁ ŽELEZNICA, Hlavná 56, 976 52 Čierny Balog Horehronie - Raj v Tatrách
Telefón: +421 486 191 500, E-mail: jazda.vlakom.chz@isternet.sk
Webmaster Radim Škopec, E-mail: radim.skopec@centrum.cz
Webhosting Net & Web services